“Op het MBO kun je écht een opleiding doen waar je een goed gevoel bij krijgt en waarbij je leert voor wat je later graag  wil gaan doen. Voor mij is dat met veel liefde voor paarden.”

Hoi!

Mijn naam is Pien van der Coelen en ik zit in het 2 jaar van de MBO-opleiding paardenhouderij/sport in BBL bij CITAVERDE College in Roermond. Mijn stagebedrijf is Stal Linssen in Kessel, dit is een springstal. Ik werk daar nu al 2 jaar en doe dat met heel veel plezier en natuurlijk met veel liefde voor de paarden! Op het MBO kun je écht een opleiding doen waar je een goed gevoel bij krijgt en waarbij je leert voor wat je later graag  wil gaan doen.

Ik heb gekozen voor deeltijd studeren (BBL) omdat ik niet iemand ben die 5 dagen in de week de hele dag stil kan zitten maar echt bezig moet zijn met de handen.  Ik ga maar 1 dag in de week naar school en de andere dagen werk ik. In plaats van dat je dingen alleen uit een boek moet leren, maak je het in de praktijk ook mee en begrijp je dingen vaak veel sneller. Het leuke aan de opleiding vind ik dat je mensen om je heen hebt die precies dezelfde ambitie als jou hebben. Wij hebben verschillende lessen op school maar de leukste les vind ik de verzorging van het paard, omdat ik dit nu en in de toekomst veel ga doen.

Bij mijn stagebedrijf ben ik begonnen als stalmedewerker.

Mijn werkzaamheden waren:

 • voeren
 • mesten
 • zorgen dat het in en rondom de stal mooi schoon blijft (vegen, buiten blazen, dingen poetsen)
 • paarden buiten zetten
 • op/afzadelen
 • longeren
 • helpen met springen (hindernissen bouwen)
 • paarden scheren

Sinds een jaar ga ik ook mee op concours. Het begon met af en toe een keer nationaal mee te gaan, maar uiteindelijk ook internationaal. Zo ben ik al op verschillende plekken geweest in een jaar tijd, vorig jaar november 3 weken Spanje, in juli 2 weken Frankrijk, en dit jaar november ben ik 6 weken in Portugal en Spanje geweest. Verder zijn we nog verschillende keren in Nederland en België (inter)nationaal geweest.

Mijn werkzaamheden op concours zijn:

 • Voor we op concours gaan zorg ik dat de kisten ingepakt zitten met de spullen die we nodig hebben
 • voeren
 • water geven
 • paar keer per dag mesten (zodat de stallen er schoon uit blijven zien)
 • paarden handstappen (ik zorg altijd dat de paarden minimaal 2x, maar het liefst vaker eruit komen op een dag)
 • paarden keuren voor de wedstrijd
 • longeren
 • paarden opzadelen voor ze moeten springen (of wat dressuur rijden)
 • knotten
 • helpen met de warming-up voor ze de ring in moeten
 • scheren

En het belangrijkste de paarden goed verzorgen!
Als je een leuke baas hebt is er buiten het hard werken natuurlijk ook wel eens tijd voor wat leuke dingen. Zo zijn wij vaker ‘s avonds wat gaan eten of ‘s middags naar het strand gegaan!

Op concours (maar thuis natuurlijk ook) ben je de rechterhand van de ruiter. Ze moeten altijd op je kunnen rekenen en vertrouwen in je hebben. Zonder een Groom komt de ruiter nergens! Daarvoor ben je een team. Wil jij ook van je hobby je werk maken? En hou je van hard werken in de praktijk? Dan is een BBL-opleiding paardenhouderij/sport zeker aan te raden!

Groetjes, Pien!